
TEATTERIRYHMÄ SUMU RY
Rakkaudesta teatteriin syntynyt ryhmä


KIPUNÄYTELMÄ
Kipunnäytelmä on vertaistukitarina kroonisesti sairaille, pitkäaikaissairaille ja monisairaille.
ESITYKSET Kirjan talolla Helsingissä
pe 4.4.2025 klo 19
la 5.4.2025 klo 19
su 6.4.2025 klo 17
la 12.4.2025 klo 15
su 13.4.2025 klo 15
Ryhmämyyntiä varten voi olla yhteydessä: teatteriryhmasumu@gmail.com
Näytelmässä keskitytään keliakiaan ja siihen liittyviin autoimmuunisairauksiin. Tosin jokainen sairaus on mahdollista olla ilman keliakiaakin. Tarina perustuu tositapahtumiin, mutta tarina kipujen ohessa on fiktiivinen. Tarinan sairaudet, kivut ja niiden kanssa eläminen sekä julkisen terveydenhuollon kanssa asioiminen ovat juuri niitä tosiasioita. Olen käsikirjoittaessa halunnut lisätä tarinaan vähän rakkautta ja siirappia, jotta tarina ei olisi niin tumma ja pyrkinyt pyyhekumilla tasoittamaan tarinaa, jotta se olisi helpommin lähestyttävä. Tarina on kuitenkin syvä tarina yhden yksilön kipuihin ja sairauksiin. Tarinassa käsitellään myös kanssaihmisten kohtelua, joka sekin on valitettavan totta. Miksi tarina pitäisi nähdä ja kokea? Jotta ymmärrys kasvaisi sairaita kohtaan, emme halua sääliä, haluamme vain tulla toimeen omillamme ja tulla kuulluksi ja nähdyksi sellaisina kuin olemme. Halusin kirjoittaa vertaistukitarinan, josta itse saisin myös vertaisena tukea, sitä kun on turhan vähän pyytämättä tarjolla, jopa sairaana joutuu taistelemaan itselle hoitoa. Tulevaisuudessa lienee asiat vielä huonommin. Ja siksi tämä on myös hätähuuto päättäjien leikkauksiin.

.jpg)
OHJAAJAN JA KÄSIKIRJOITTAJAN SANA: Mistä idea näytelmään tuli?
Olen ollut vuosia pitkäaikaissairas, kroonisesti sairas ja monisairas. Olen aina etsimässä itselleni vertaistukea, se auttaa itseäni jaksamaan. Se on yhtä tärkeää kuin lääkkeet ja ammattiapu niin lääkärin kuin terapeutin tai psykologin. Tulla kuulluksi ja ymmärretyksi on iso asia.
Olen myös nähnyt aiemmin kaksi esitystä kivusta, ne eivät kuitenkaan ole olleet itselleni täysosuma vertaistukeen niin tein oman tarinan.
Vuosi 2024 ja on myös ollut itselleni raskas, sairauksien ja kipujen kanssa, niin henkisten kuin fyysisten. Eikä vielä 2025 ole tuonut parempia oloja.
Olen kamppaillut sairauksien kanssa, käynyt useasti julkisessa terveyden huollossa, tehnyt surutyötä sekä taistellut saadakseni yhteisissä työpaikan tilaisuuksissa ruokaa ja samalla kuunnellen ihmisen oletuksia ja mielipiteitä ruokavaliostani. Vegaanisuus on useiden ihmisen mielestä eettistä ja minä olen tuolla ruokavaliolla sairauden tähden. Joudun siis monesti todistella syitä syödä itselleni sopivaa ruokaa. Olen keliaakikko ja syön gluteenitonta ruokaa, tämän lisäksi vakavasti allerginen tomaatille. Olen IBSn takia vegaanisella ruokavaliolla. Tomaattiallergiaa ei kukaan tunnu uskovan.
Oli kuitenkin kyse eettisyydestä tai sairaudesta, ei kenenkään syömiset tulisi kuulua naapurille eikä niitä tarvitsisi ruotia työporukalla. Kysyä ja ihmetellä toki saa, mutta pitää antaa myös ruokarauha. Toivoisin myös ettei erityisruokavalioita vähäteltäisi, keliakian, IBSn, kilpirauhasen vajaatoiminnan kuin fibromyalgian hoidossa (miksei myös monien muiden sairauksien) hoidossa ruokavalio on ehdottoman tärkeää ja osassa sairauksia myös ainoa hoitokeino.
Sen sijaan, että olisin jäänyt kotiin voivottelemaan olotilaani, päätin käyttää sen ajan paremmin. Siitä se sitten lähti, käsikirjoitus.
Kipuja oli ne sitten henkisiä tai fyysisiä tuntemuksia ei tulisi vähätellä. Kipu on kivunkokijan tuntemus. Eikä sitä saisi vähätellä. Osalla se näkyy enemmän kuin toisilla, mutta kivun näkeminen ei ole kivun mittari. Siihen kuitenkin turtuu ja tottuu, se ei kuitenkaan vähennä kipua.
Tuntuu siltä, että tämä on erityisen tärkeä aihe ja ajankohtainen. Toivon, että sinä saat tästä tarinasta itsellesi hyviä fiiliksiä ja tukea, ehkä myös opit sairauksista jotain. Kannattaa muistaa, että vaikka sairautta ei näe ulospäin ei tarkoita ettei sitä olisi.

KIPUnäytelmän työryhmä

Valo- ja äänisuunnittelu: Katja Honkanen
Valotekniikka ja ajot esityksissä: Petri Rovio
ääniajot esityksessä: Katja Honkanen
Äänitykset: Katja Honkanen, Petri Rovio
Juliste, mainosmateriaalit: Katja Honkanen
Julistekuvan editointi: Pauliina Alanko
Tuottaja: Katja Honkanen
Sometus, apulaistuottaja: Auvo Kulmanen
Puvustus: Katja Honkanen + työryhmä
Lavastus, tarpeisto: Katja Honkanen + työryhmä
tanssikoreografiat: Katja Honkanen
Liikeimprot: Nina Boström, Katja Honkanen
ääninäyttelijät:
Pauliina Alanko: Gynegologi, sairaanhoitajat, osastosihteerit, vastaajat
Nina Boström: äänitiedostoja, diagnoosit, ruotsinkielinen räppiosuus
Katja Honkanen: ääniä, Räppi, Kipuäänitiedostoja, diagnoosit
Auvo Kulmanen: diagnoosit, musiikit
Jari Peltoniemi: isä, diagnoosit
Mikko Rokka: terapeutti, sairaanhoitajat, osastosihteerit, vastaajat
Inga Snäkin: diagnoosit
Valokuvaus: Pauliina Alanko
Kahvio & lipunmyynti: Raili Honkanen, Katja Honkanen
Kiitos: Kirjan talo ja erityisesti Timo ja Jessica, Elina Kulmanen, Teatteri Metamorfoosi, Tanja Eloranta, Narrin näyttämön Samuli Mäkisalo, Zuffela, Iiris Autio
Kiitos tuesta: Kansan Sivistysrahasto
TEATTERIRYHMÄ SUMUN AIEMPIA ESITYKSIÄ
.png)
VIINANPERKELEEN PIRULAIN(EN)
2024
Juliste: Katja Honkanen
Kuvat: Pauliina Alanko
.jpg)
MUISTIKUVIA VUOSIEN VARRELTA 2023-2024
Kuva: Katja Honkanen

ULLAKONKÄTKEMIÄ NAISKOHTALOITA 2022
Kuva: Pauliina Alanko

NAISTARINOITA (KALTEREIDEN SISÄLTÄ) 2021-2022
Kuva: Pauliina Alanko
%20(1).jpg)
IHMISKOHTALOITA 2020
Kuva: Anni Taponen
KATJAN OHJAUKSIA

AAVESONAATTI 2022 MUTKATTOMAT KÄÄNTEET

METSÄNVÄKI 2021, SLOVAKIA TEATTERIFESTIVAALIT

PIMEÄMPIÄ NAISKUVIA 2018, TEATTERIRYHMÄ SUMU

NAISKUVIA 2016,
VANTAAN NÄYTTÄMÖ
KATJAN OHJAUKSIA
.jpg)
PAHOLAISEN HALLOWEEN 2017
TEATTERIRYHMÄ SUMU

NAVETHALIAN VAIETTU KIROUS 2016
VANTAAN NÄYTTÄMÖ
_edited.jpg)
TOHVELISANKARIN ROUVA
TEATTERIRYHMÄ SUMU 2018
Muita ohjauksia:
Tarinoita (kuorien sisältä) 2015 Vantaan näyttämö
Chicago kohtauksia- IlmaisukouluTeatteri Tuike
TEATTERIRYHMÄ SUMU
